THE CRAZY ROCKERS ● tv-opname
Als Haagse band zijn The Crazy Rockers opgericht in 1959. Geïnspireerd door Rock & Roll uit de Verenigde Staten, speelden wij covers met een specifieke herkenbare sound. In een latere periode, nadat de grote jaren voorbij waren, is onze muziekstijl Indorock genoemd worden. Die benaming is daarna blijven hangen. Vanaf de oprichting bestond onze bezetting uit diverse achtergronden: Indisch✅ Surinaams✅ Moluks✅ Nederlands✅. Muziekjournalist Leo Blokhuis geeft tijdens een interview nadere uitleg over zijn bevindingen. “The Crazy Rockers hebben zeker een sleutelpositie gehad in de ontwikkeling van de muziek.” Vanaf de oprichting bestond onze bezetting uit diverse achtergronden: Indisch✅ Surinaams✅ Moluks✅ Nederlands✅
VIDEO ‘MAMA PAPA TWIST’
VIDEO ‘CARIOCA’
“Indorock is in feite de eerste Rock & Roll die in Nederland gemaakt werd. Waar vooral, maar niet uitsluitend, Indo’s in de bands speelden. Maar ook muzikanten van andere afkomst speelden in bands. De gemakkelijkste manier om het te omschrijven is Rock & Roll muziek die in Nederland gemaakt werd in de periode tussen 1958 tot 1965. Dat waren de grote jaren. Daarna werd er natuurlijk ook nog steeds Indorock gespeeld.”
“De invloed van de Indorock op de Nederpop is immens en onderschat. Die is écht heel groot. Het is gewoon de eerste échte opwindende grote Rock & Roll muziekstroming in Nederland. Je had natuurlijk daarvoor Jazz, Hawaï-muziek en Nederlandse volksmuziek. Maar de Rock & Roll was de eerste met elektrische gitaren, aanvankelijk grote bassen en later met elektrische basgitaren gespeelde muziek. Volgens mij is het dé stijl die de deuren heeft opengezet voor een heel breed en succesvol muzieklandschap in Nederland.”
“Het is in feite Rock & Roll, gespeeld met twee gitaren soms drie gitaren, bas en drums. Wat het misschien het Indische karakter geeft, is soms de extra nootjes, de extra snaren. Het lastige aan Indorock, is dat het niet supergoed gedocumenteerd is. De ware kracht van de Indorock is het live optreden. Het was een sensationeel live gebeuren. Zo rond 1960, zocht je het op het podium. Spectaculaire muziek en spectaculaire shows! Ik denk ook dat de extraverte vorm van muziekmaken misschien meer uit Indonesië kwam. Dat écht show maken, iets durven doen en jezelf durven te laten zien. Dat is echt wel een proces geweest. Ik denk dat de Indo’s als voorbeeld een hele belangrijke rol daarin hebben gespeeld.
Bij deze specifieke Rock & Roll stijl in Nederland gemaakt, hoorde bepaalde kenmerken. Het was de eerste echte muziek met elektrische gitaren. Het is de stijl die de deuren opengezet heeft. De ware kracht gebeurde op het podium. In een latere periode zou het Indorock genoemd worden.”
“Ik wou dat ik erbij geweest was en The Crazy Rockers in die tijd had zien spelen. The Tielman Brothers was dé band waar iedereen naar keek. Die status staat volgens mij redelijk buiten kijf.
Vele bands, waaronder The Crazy Rockers, hebben ook zeker naar de stunts van de vier broertjes Tielman gekeken. The Tielman Brothers hadden het alleen niet gered. Zo’n beweging, vernieuwing en verfrissing in de Nederlandse populaire muziek teweeg te brengen. In die zin waren ze een lichtend voorbeeld voor de bands die daar vlak achterkomen.
The Crazy Rockers waren er heel snel bij. Het gekke is dat het toen zo snel ging. Als je kijkt wat er tussen 1959-1969 gebeurde in de muziek, dat is mind blowing. Dat ging zo snel! Eind jaren ’50 begint die Rock & Roll waar The Crazy Rockers bij hoorden. Die waren eigenlijk 4 jaar later al oud nieuws, omdat de Britten de boel weg stonden te blazen. Vanuit Duitsland en Engeland en later over heel Europa heen.
The Crazy Rockers hebben zeker een sleutelpositie gehad in de ontwikkeling van de muziek. Wat bijzonder aan The Crazy Rockers is, is dat ze de gitaren weer opgepakt hebben. Nú, zijn ze juist heel belangrijk om te laten zien hoe dat was.
Nogmaals The Crazy Rockers hebben platen gemaakt, singles met name. Dat is vastgelegd. Maar je moest hèt live zien. Het feit dat ze dat nu nog doen, dat vind ik nu weer belangrijk om de legacy van die eerste Rock & Rollers in leven te houden. Net zo goed als dat ze in het begin een belangrijke rol hebben gehad, vind ik dat ze de laatste jaren nu weer een belangrijke rol hebben. Zo van jongens, hier is het mee begonnen. Zo zie ik het.”
Dit speciaal voor ons georganiseerde concert op vrijdag 22 december 2023 vond plaats in dé poptempel van Den Haag. Het gehele programma stond in het teken van onze Koninklijke onderscheiding. Burgemeester Jan van Zanen van gemeente Den Haag heeft een waardevolle en leuke toespraak gehouden. Daarna volgde de decoratie tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau van Woody Brunings, Eddy Chatelin, Ben Poetiray. THE JAVA GUITARS en THE CRAZY ROCKERS ft. Danjil Tuhumena hebben opgetreden.
TOESPRAAK BURGEMEESTER JAN VAN ZANEN
Gemeente Den Haag, 22 december 2023
“Wat fijn dat u er allemaal bent. Ik vind het ook een enorme eer om hier te zijn, samen met jou. Beste leden van The Crazy Rockers en The Java Guitars: in het bijzonder Woody, Eddy en Ben! Haal ze erbij.
Ik wil even iets tegen jullie in het bijzonder zeggen. Wat een eer, ik zei het net tegen u allemaal, om vanavond in jullie nabijheid te zijn en te kunnen genieten van jullie muziek. Ik hoorde het net. Inmiddels zijn jullie, echt levende legendes. Pioniers van de rockmuziek in ons land. Iconen van de Indorock. Eind jaren ’50 en begin jaren ’60 brachten jullie de Rock ’n Roll naar Nederland, dat toen nog zeer puriteins was.
De Indorockers zorgden voor een frisse wind. Voor vernieuwing. Latere generaties musici zijn schatplichtig aan jullie. Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk van Golden Earring verwoorden dat simpel en helder: “We hebben het geleerd van de Indorockers!”
Wie Indorock zegt, zegt natuurlijk ook Den Haag! Dé stad waar van oudsher het hart van de Indische cultuur in Nederland klopt. Dat Den Haag in de loop van de jaren ’60 kon uitgroeien tot Beatstad -met namen als Golden Earring, The Motions en Shocking Blue- is te danken aan jullie pionierswerk. Daarom is het ook zo mooi dat we vanavond bijeen zijn in het Paard. Dé poptempel van Den Haag. Voor dit gezamenlijk optreden van The Crazy Rockers en The Java Guitars.
Inmiddels vormen The Crazy Rockers de oudste rockband van Nederland. Met maar liefst twee leden van het allereerste uur: Woody Brunings en Eddy Chatelin.
Woody, je bent geboren op Saba en je bracht je vroege jeugd door in Suriname. Dat feit bevestigt meteen dat de term Indorock meer betekent dan muziek gemaakt door musici met een Indische achtergrond. Als 15-jarige, nog niet zo lang geleden, kwam je begin jaren ’50 naar Nederland en je groeide verder op in Den Haag. Samen met Eddy was je erbij toen in 1959 The Crazy Rockers in onze stad werden opgericht.
Eddy, je moet met je 15 lentes op dat moment de allerallerjongste sologitarist en leadzanger van Nederland zijn geweest. De technische apparatuur was nog lang niet zo ontwikkeld als nu. Dus werd er heel veel improvisatietalent verlangd.
The Crazy Rockers behoren samen met bijvoorbeeld de legendarische Tielman Brothers tot de eerste bands die in ons land live Rock ’n Roll speelden. Dat was dus echt iets nieuws. Begin jaren ’60 vertrokken The Crazy Rockers naar Duitsland. Waar jullie in Hamburg in de roemruchte Kaiser Keller speelden. In dat zelfde etablissement trad in die periode ook een jonge, nog onbekende, band op: The Beatles. Het kan niet anders zijn of ze hebben het van jullie afgekeken.
Na jullie terugkomst in 1962 braken jullie echt in Nederland door. Met jullie eerste single “Mamma Pappa Twist” stonden jullie 3 maanden in de hitparade. Het succes legde jullie geen windeieren. Volgens een krantenartikel uit het nieuwsblad van het noorden uit 1964, ter aankondiging van een optreden in Vlagtwedde, hadden op dat moment alle Crazy Rockers een eigen sportauto.
Ben, intussen was jij ook actief geworden als muzikant. Op 13-jarige leeftijd richtte je met je broers in Brabant een familieband op: The Poetiray Brothers. Als jochie was je vanuit Indonesië naar Nederland gekomen. Muziek was jullie met de paplepel ingegoten. Je vader was een bekende muzikant in het voormalig Nederlands-Indië. Hij was voor jou en je broers een strenge en ambitieuze leermeester. Ben, je speelde in vele bands. Ook in het buitenland en sinds zo’n 20 jaar maak je met The Java Guitars muziek. Geweldig!
Woody en Eddy met The Crazy Rockers bereisden jullie eveneens vele landen. Jullie maakten zelfs op uitnodiging van de Nederlandse ambassade een tournee door Indonesië.
Woody in de tussentijd, ja let op dit is echt geweldig, Woody in de tussentijd was je leraar Duits geworden. Ik weet niet of het iets te maken had met jullie tournees door Duitsland. Maar het feit is dat je leerlingen met je wegliepen. Je lijkt me dan ook in alles het tegenovergestelde van die zure leraar Duits ‘O, den Beste’ die Wim de Bie zo mooi kon neerzetten. Eddy, ook jij hebt het onderwijzen in je bloed. Heel veel musici leerden bij jou de kneepjes van het gitaarspel.
Niet alleen in het Paard maar bijvoorbeeld ook op de Tong Tong Fair. Indorock is springlevend cultureel erfgoed, dankzij jullie. Erfgoed dat bovendien het nodige weet te vertellen over de koloniale en postkoloniale geschiedenis van Nederland en van Den Haag en die stad vol sporen van Smaragd. Indorock is niet alleen heerlijke muziek om op te dansen en naar te luisteren. Vergeet ook niet de spectaculaire podium shows.
Maar Indorock is ook de soundtrack die hoort bij de levens van ontelbare mensen. Met een achtergrond in Nederland-Indië of één van de andere voormalige koloniën. Indorock is jullie levenswerk.
Als burgemeester van Den Haag van 1961, dus ver van na jullie tijd zal ik maar zeggen, doet het me heel veel plezier en genoegen en vind ik het ook een enorme eer om jullie te kunnen mededelen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd om jou Woody, om jou Eddy en jou Benny te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.”
De geschreven toespraak van burgemeester Jan van Zanen is tevens terug te lezen op de link van gemeente Den Haag. https://janvanzanen.denhaag.nl/koninklijke-onderscheiding-voor-woody-brunings-eddy-chatelin-en-ben-poetiray/
Klik voor meer info
PAARD ● DEN HAAG ● VRIJDAG 22 DECEMBER 2023
THE CRAZY ROCKERS o.l.v. WOODY BRUNINGS met EDDY CHATELIN ● CHRIS LATUL ● REMY SONNEVILLE ● WOPKE VAN DER MOLEN ● DANJIL TUHUMENA gastmuzikant
Bekijk de VIDEO
Een mooi programma waarbij beoordeeld wordt of de aangereikte stukken bijzonder genoeg zijn om in het online museum opgenomen te worden. Wij verklappen alvast dat het jasje van Woody Bruning is opgenomen. Veel kijkplezier in Het Museum van Nederland, online!
14.01.2021 ● Max Vandaag aflevering #5 ● Museum in de Maak
Persoonlijke verhalen en waardevolle objecten die uniek zijn voor de geschiedenis van NL worden opgenomen in Het Museum van Nederland. Woody Brunings heeft zijn jasje aangeboden. Deze kledingstijl werd gedragen tijdens optredens van The Crazy Rockers. Door het relevante verhaal is het object toegelaten tot Het Museum van Nederland. Het geeft een goed beeld over het ontstaan van de in Nederland gemaakte Rock & Roll muziek.
In de 6-delige podcastserie Museum van Nederland volgen wij het persoonlijke dagboek van curator Jörgen Tjong in zijn zoektocht naar het antwoord op de vraag: Hoe bouw je het Museum van Nederland? Jörgen neemt de luisteraar mee door de wereld van ’s Neerlands belangrijkste cultureel erfgoed en het tentoonstellen ervan in Het Museum van Nederland.
Een inhoudelijk en actuele podcast met achtergrondverhalen over objecten die samen het Museum van Nederland gaan vormen. Met duiding van experts en gesprekken met museumdirecteuren van o.a. het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Mauritshuis en het Bonnefanten.
De zendbak van een oud-radiopiraat, de smoking van een Indorocker en de Zwarte Cross. Het zijn alle drie objecten die zijn ingebracht in Het Museum van Nederland en iets zeggen over Nederland als muziekland. In aflevering 5 van de podcast Museum in de Maak onderzoekt Jörgen Tjon welke plaats muziek moet krijgen in Het Museum van Nederland. Muziek kan ons veel vertellen over verschillende cultuurstromingen in Nederland, maar hoe vertaal je dat naar een expositie?
In deze aflevering spreekt Jörgen met muziekexpert Atze de Vrieze over de rol van muziek in de Nederlandse geschiedenis en over de invloed die de objecten in Het Museum van Nederland hebben gespeeld in die geschiedenis. Ook spreekt Jörgen met Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum. In het Groninger Museum weten ze hoe ze muziek moeten exposeren: David Bowie werd en The Rolling Stones worden daar geëxposeerd.
Lees meer op de pagina Ons Verhaal waarbij wij Storytelling op muzikale wijze, belangstellenden meenemen in onze beleving en ervaring.
WOODY BRUNINGS
Lead Vocals ● Rhythm Guitar
Leider van de band
EDDY CHATELIN
Lead Vocals ● Staccato Riffs Guitar
CHRIS LATUL
Lead Guitar
REMY SONNEVILLE
Bass ● Lead Guitar
WOPKE VAN DER MOLEN
Drums ● Backing Vocals
Samen met muziekvrienden zetten wij graag iets moois neer voor ons publiek.
ERWIN JAVA ● Lead Guitar
Gitarist Erwin Java heeft een waanzinnige staat van dienst. Hij maakte deel uit van onder andere White Honey, Herman Brood’s Wild Romance en maar liefst 25 jaar van Cuby & The Blizzards. Na de dood van zanger Harry ‘Cuby’ Muskee was hij in 2012 mede-oprichter van King of the World maar verliet de band om andere uitdagingen aan te gaan. In december 2017 bracht hij zijn eerste soloalbum uit. Naast het toeren met zijn eigen band is Java vaste kracht in de theaterprojecten van Johan Derksen. Met Erwin Java’s Travel Band is hij in 2024 on tour.
RINUS GERRITSEN ● Bass Guitar
Rinus Gerritsen is een man die weinig introductie nodig heeft. Samen met gitarist George Kooymans was hij de oprichter van de legendarische Nederlandse rockband Golden Earring en maakt deel uit van de groep. Naast muzikant is Rinus ook producer.
GEORGE KOOYMANS ● Lead Guitar ● Golden Earring
HAAGS BEAT FESTIVAL EERT OUDE LEGENDES ● ALEXANDER SERBAN organisator ● Bron: DHFM