Tentoonstelling 03.04.2025-13.07.2025
Stedelijk Museum Vianen
Voorstraat 97
4132 AP Vianen
Rock ‘n Roll staat symbool voor de culturele revolutie die de wereld veranderde in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. De opkomst van de jeugdcultuur, de groei van de middenklasse en toenemende hang naar vrijheid en zelfexpressie droegen bij aan het succes van de muziek. Artiesten zoals Chuck Berry, Little Richard, en Elvis Presley gaven de muziek haar kenmerkende energie en aantrekkingskracht. Door de herkenbare melodieën, dansbaar tempo en elektrische gitaren werd de Rock ‘n Roll onweerstaanbaar voor jongeren over de hele wereld. Het bleef niet bij een muzikaal fenomeen. De aanverwante subcultuur werd ook symbool van rebellie voor jongeren.
ROCK ‘N ROLL IN NEDERLAND
Ook in Nederland vond Rock ‘n Roll in de jaren ’50 en ’60 de weg naar het publiek. Voornamelijk via Amerikaanse muziek en bioscoopfilms. Bands zoals The Tielman Brothers en The Crazy Rockers zijn pioniers van de Rock ‘n Roll in Nederland. Zij genoten ook internationaal succes. Na de gouden jaren van de Rock ’n Roll, midden jaren ’70 werd hun muziekstijl als ‘Indorock’ gelabeld door derden. Deze muziek werd echter door muzikanten met diverse achtergronden gespeeld. Het werd gedragen door een breed publiek. Peter en zijn Rockets van Peter Koelewijn scoorde een grote hit met ‘Kom van dat dak af’, en Johnny Lion scoorde met zijn The Jumping Jewels een nummer 1 hit met ‘Wheels’. Hoewel de beweging kleiner was dan in de Verenigde Staten, heeft de muziek een blijvende invloed op de Nederlandse muziekcultuur. Het inspireerde latere generaties (rock-)artiesten.
TENTOONSTELLING
In de tentoonstelling Rock ‘n Roll – soundtrack van de rebellie van het Stedelijk Museum Vianen, beleef je deze periode als nooit tevoren. Leer hoe de jeugdcultuur de samenleving veranderde. De muziekgeschiedenis sloeg een geheel nieuwe weg in. Met oude beelden, originele memorabilia en veel muziek is dit een tentoonstelling om niet te missen! Ook de film Rockin’ Ramona is te bekijken.
Bezoek voor meer informatie deze link op de website van Stedelijk Museum Vianen.